شهرستان تکاب در یک نگاه
شهرستان تَکاب، یکی از شهرستانهای استان آذربایجان غربی است که در جنوب شرقی این استان واقع شده است. مرکز این شهرستان شهر تکاب است. لازم به ذکر است که این شهرستان قبل و اواخر انقلاب بعنوان بخش شهرستان مراغه بود.
شهرستان تکاب از غرب به شهرستان شاهیندژ، از شمال غربی به شهرستان هشترود، از شمال شرقی به استان زنجان، از جنوب و جنوب غربی به شهرستان سقز و از طرف جنوب شرقی به شهرستان بیجار محدود است و با سه استان زنجان ، آذربایجان شرقی و کردستان مرز مشترک دارد . وسعت آن ۵٬۸۸۰٬۰۰۰ متر مربع میباشد و مختصات آن به این شرح میباشد: طول ۴۷ درجه و ۷ دقیقه ، عرض ۳۶ درجه و ۸ دقیقه و ۳۰ ثانیه ، ارتفاع از سطح دریاهای آزاد ۱۸۴۰ متر و اختلاف ساعت با تهران ۱۷ دقیقه (یعنی ساعت ۸ تکاب ، ساعت ۸ و ۱۷ دقیقه تهران است).
فاصله تکاب با تهران ۵۴۰ کیلومتر میباشد. تکاب دارای ۱۰۲ آبادی و یک بخش به نام تخت سلیمان است مهمترین رودخانه دائمی که در تکاب جاری است ساروق نام دارد که قسمتی از آب آشامیدنی شهر را نیز تأمین میکند.
جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۸۱٬۳۹۵ نفر بوده است که از این تعداد ۴۰٬۱۶۱ نفر آنان مرد و ۴۱٬۲۳۴ نفر آنان زن بوده اند. [۱].
تقسیمات کشوری
تقسیمات کشوری این شهرستان، بنابرآنچه در نتایج آمارگیری سرشماری سال ۱۳۸۵ کل کشور آمده است، بر حسب بخش، شهر، دهستان و روستا به شرح زیر است: [۱].
بخشها
شهرها
- شهر تکاب
دهستانها
دهستانهای بخش مرکزی
دهستانهای بخش تخت سلیمان
دین و فرهنگ
دین مردم شهرستان تکاب اسلام و پیرو مذهب شیعه و سنی و در بعضی از نواحی عدهای از پیروان اهل حق[نیازمند منبع] هم زندگی میکنند . در گذشته نه چندان دور، جمعیتی از یهودیها (در منطقه به موسایی شهرت دارند) هم در شهر سکونت داشتند که همگی در ده چهل به شهرهای دیگر و اسرائیل مهاجرت کردند[نیازمند منبع]. پیروان همه مذاهب بطور مختلط و با حسن سلوک با هم زندگی میکنند و تا کنون هیچگونه اختلافی بین آنها مشاهده نشده و ازدواج شیعه و سنی نیز مطابق قوانین شرعی مرسوم است.
زبان و گویش
زبانهای رایج درتکاب شامل ترکی آذربایجانی و کردی کرمانجی، کردی سورانی میباشد. کرمانجی که در گذشته در بیشتر نواحی و روستاهای تکاب رایج بود بتدریج توسط زبان ترکی جایگزین شده است. گویش کرمانجی که شاخه بزرگی از زبان کردی شمال میباشد هنوز در طوایف شاقی (شقاقی،شکاکی)، شرانی، موصولانی(موصلانلو)٬ زاخورانی (زعفرانلو) و صربیانی که ایل افشار را تشکیل میدهند در منطقه افشار تکاب تکلم میشود. ایل بزرگ افشار که در شرق ترکیه ساکن میباشند نیز به کرمانجی صحبت میکنند.
واقعيات تاريخي در مورد افشارها افشارها بعد از ایل ترک اوغوز (قایی)،دومین نقش را در تشکیل امپراتوری عثمانی داشتهاند و در جای جای ترکیه کنونی پراکنده و ساکن شدهاند.به سایت افشارهای ترکیه سری بزنید تا به اصالت ترک یا کرد بودنشان پی ببرید.در این سایت میتوانید لیست کتابها و مقالات و پایان نامههای بسیاری که درباره افشارها نوشته و ترجمه شده است را ببینید.حتی لیست شهرها و روستاهایی را که افشارها در آنجا ساکن هستند را نیز میتوانید مشاهده فرمایید. در ایران نیز افشارها از جمله ایلات اوغوز هستند که بیشترین نقش را در صحنه سیاست بازی کردهاند و در تشکیل امپراتوری صفوی و دولتهای افشاریه و قاجاریه نیروی تاثیرگذار بسیار مهمی بودهاند.گرچه قبل از صفویه در خوزستان و بعدها در کوهکیلویه،فارس و کرمان نیز موفق به تشکیل حکومتهای محلی شده بودند. از ایلات ترک اوغوز،افشارها و شاهسونها بیشترین پراکندگی را در جغرافیای ایران دارند.آنها را در هر گوشه از ایران میتوان سراغ گرفت.گر چه امروز دیگر به غیر از زبان،کوچکترین نشان ایلی خود را حفظ نکردهاند،که متاسفانه در پاره ای از جاها میرود آن را نیز به فراموشی بسپارند.برای م
نمایش "منوطلخک" به نویسندگی نیما دهقانی و کارگردانی حجت ا.. قاسم نژاد به جشنواره استانی راه پیدا کرد این نمایش منولوگی است در روایت زندگی یک طلخک با بازی حجت ا.. قاسم نژاد این نمایش نماینده شهرستان تکاب در جشنواره استانی هستش . برای گروه سپید و عوامل این نمایش آرزوی موفقیت می کنیم .
ســـلاممم ســــایت آهـــنگ مــــن سایت موزیک تکــابــی ها پخــش آنلاین آهنـــگ + کد تمام آهنگ ها برای سایت ها و وبلاگ ها اگه خواستید ما رو لینک کنید http://www.ahangeman.ir [رضایت][قلب]
اشعار ترکی در مورد تکاب هم بذارین
از اینکه مردم خوب کرد و ترک افتادین جون همدیگر خیلی خیلی متاسفم..
دوستان برای پیشرفت تکاب یه فکری بکنید نه به چوب گذاشتن لای چرخ همدیگر...
شهرستان تکاب دارای مناطق بسیار زیبای طبیعی است که اکثر آنها بکر و دست نخورده بوده و به خصوص در ماههای اردیبهشت و خرداد می توان تکاب را به حق بهشت ایران زمین نام نهاد. کافی است در فصل بهار دل به طبیعت زیبای این شهر بزنید تا جلوه آفرینش خالق یکتا را به عین مشاهده کنید.
تکاب رایج بود بتدریج توسط زبان ترکی جایگزین شده است. گویش کرمانجی که شاخه بزرگی از زبان کردی شمال میباشد هنوز در طوایف شاقی (شقاقی،شکا
دوستانی که می خواهند در مورد شهرستان تکاب تحقیقی داشته باشند یا اطلاعات جامعی بدست آوردند می توانند کتاب "تکاب افشار" یا تاریخ تکاب افشار نوشته آقای محمدی را تهیه کنند.
مرسی بابت مطلب مفیدتون